4 maj 2013

Kompostens svarta guld

Skottkärra med jord och en spade
En liten del av all mull som fanns i komposten

Förra året testade jag bokashikompostering. För de som inte provat, så är det en japansk metod där man häller bokashiströ på köksavfallet, som då syras. Några plus med bokashi är att inga växthusgaser släpps ut (det är den mest klimatsmarta komposteringsmetoden), det går lika bra att syra äppelskruttar som köttbitar (sistnämnda behöver bara mer strö) och under processen bildas vätska som är bra växtnäring. Samt att kompostmaterialet omvandlas till trädgårdsgödning på bara två, tre veckor.

Efter några månader med ströpill, hinkar som skulle bytas titt som tätt och meck med att hålla bra fuktnivå i bokashihinkarna (jag köpte den enklare varianten utan tappkran) tröttnade jag dock. Jag vill ha det enkelt.

Istället gick jag över till en klassisk träkompost från Mullbanken. I den kan jag slänga ner växtmaterial från trädgården och köket, utan extra pyssel. Dessutom tycker jag att det är fint med en gedigen trälåda, till skillnad mot exempelvis en varmkompost i plast. Varmkomposten har i och för sig en snabbare process, håller värmen ordentligt på vintern och klarar alla matrester. Men de fördelarna tyckte jag inte gjorde så mycket idag, när jag grävde i komposten. Där fanns en riktig skatt - massor av härligt svart mylla!

Några tips för trädgårdskompostering

  • Satsa på en kompostlösning som är tre gånger så stor som du tänkte från början. Annars är risken att komposten fylls upp direkt.

  • Två kompostbehållare att varva mellan är smidigt. När den första är full kan du låta den vila i ett år, medan du fyller på den andra.

  • Några pallkragar ovanpå varandra fungerar bra som kompost.

  • Ska du använda kompostgaller kan det vara bra att klä det med exempelvis en sopsäck med hål i botten. Då torkar inte komposten ut under sommaren (vilket gör att processen avstannar) och maskarna kan fortfarande leta sig upp.

  • Det går att slänga ner pinnar och större växtdelar, men ju mer finfördelat materialet är, desto snabbare går förmultningen. Så klipp gärna sönder grenarna först. Mjukt växtmaterial kan du köra över med gräsklipparen.

  • För att komposten ska fungera behövs en lagom blandning av kol, kväve, syre och vatten. Plus lite jord eller kompostmull. Kol finns i döda växter och kväve i levande. Syre finns ju i luften och vatten i växter och regn. Utgå från 30 delar kol och 1 del kväve.

  • Är komposten varm i mitten och luktar ungefär som jord, så är allt som det ska. Men om den börjar lukta unket är innehållet troligtvis för blött och/eller kväverikt. Då är det bara att fylla på med lite dött trädgårdsmaterial. Är komposten däremot kall och torr, behöver den tillskott av kväve och eventuellt lite vattning för att komma igång igen.

  • Släng inte tillagade frukter och grönsaker i en trädgårdkompost. Kaffe, ägg- och citrusskal går däremot bra.

  • Plocka upp maskarna som kommer fram när du gräver i trädgården och släng ner dem i komposten. Många maskar som trivs, ger finfin mull.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...