29 maj 2013

Istället för kungsängslilja - sommarsnöklocka

Snöklocka som blommar
I höstas planerade jag för en liten våräng av kungsängsliljor, längst in i trädgården under äppelträden. Sedan tidigare fanns det redan ett tiotal blommor. Men tanken var att massor av små klockor skulle ge ett härligt, lite vilt intryck.

När jag sedan var i plantshoppen för att handla, kunde jag inte låta bli att också slänga ner två påsar sommarsnöklocka Leucojum aestivum 'Gravetye Giant'. De såg så söta ut på bilden. Som små vippiga, gammeldagsa lampskärmar.

Nästan inga av de nya kungsängsliljorna tog sig. Men spontanköpet - snöklockorna - tittade glatt upp. De måste haft en väldig växtkraft när de väl bestämde sig för att blomma. Igår märkte jag inte att de hade växt, men när jag kom från jobbet idag, var de i full blom.

Snöklockor påminner en del om snödroppar, men blommar mycket senare. Och varje liten stjälk kommer så småningom att bilda en liten tuva. Själv tycker jag att det är fint att plantera snödroppar och snöklockor på samma område. Då får man en lång period av blommor som ger liknande färg- och formkänsla. Och på en aning skuggig plats, lyser de upp på ett vackert, men stillsamt sätt.

Namnet Gravetye kommer från den irländske trädgårdsmästaren William Robinsons egendom. William Robinson var en förespråkare för vilda trädgårdar med vitsippor i gräsmattan och klematis i träden. Läs och inspireras mer här: http://www.dn.se/bostad/sippa-orter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...