2 maj 2013

Hjälp ”blinda” påskliljor att blomma igen

Påskliljsblad
Efter några år på samma plats är det vanligt att påskliljor skjuter upp massor med blad, men inga blommor. I England kallas såna påskliljor för ”blinda”. Det finns dock knep för att undvika rena bladrosetter och för att få påskliljorna att blomma åter.

  • Lökväxter mår bra av att gödslas med benmjöl. Det tar dock ett tag innan benmjölet verkar. Så häll på det redan när påskliljorna blommar.

  • Ta bort överblommade blommor, men lämna kvar bladen. Bladverket drar ner näring till löken, som då börjar förbereda sig för nästa års blomning. Därför är det också bra att vattna påskliljor som står torrt. Annars är risken att plantorna inte hinner suga upp tillräckligt med näring innan de vissnar av torka.

  • När blommorna har vissnat, men bladen fortfarande är gröna, kan man också tillsätta gödsel. Vedaska, hönsgödsel i pelletsform och lökväxtgödsel ger alla bra näring till påskliljor.

  • Ett vanligt problem är att det har blivit för trångt när påskliljorna förökat sig. Då kan du dela på lökarna. Men vänta tills bladen vissnat ner innan du gräver upp plantorna. Eftersom påskliljor gillar väldränerad jord, kan det vara bra att jordförbättra med lite kompost på planteringsstället. Sedan gräver du ner lökarna i hål som är tre gånger lökarnas höjd med fem till tio centimeters mellanrum.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...