13 maj 2013

Gott och lättodlat på balkongenVissa växter är lätta att odla och fungerar väl på små ytor. Nedan är några sådana exempel, som dessutom är goda att äta. Tänk bara på att använda bra jord, gärna anpassad för krukor (u-jord exempelvis). Det ska finnas hål i botten på kärlen som växterna står i, så att vattnet kan rinna undan. Och på balkonger, i små krukor, torkar jorden snabbt ut. Men täcker du jorden med exempelvis gräsklipp, kottar eller vad du nu kommer över - så behålls fuktigheten bättre.

Sallad och ruccola går att direktså nu i maj. Själv ville jag komma igång snabbt. Så jag frösådde sparrissallad, som fick flytta ut i helgen. Sallad klarar lite kyla, men på nätterna lägger jag för säkerhet skull en bit lakan över krukan. I alla fall nu i starten. Sallad gillar inte att torka ut, så varma sommardagar trivs den bäst i lite skugga. Blanda gärna olika salladssorter. Ett råd för odling på liten yta är att hålla sig till plocksallader. De bildar inte några huvuden, utan det är bara att plocka blad, undan för undan, hela säsongen. Dessutom är det bara att fylla på med nya frön om det blir tomt i krukan. Odlingskärlet som plantorna står i behöver inte vara så djupt, men gärna brett.

Mangold ger fin och lite kraftigare grönska - särskilt om du blandar olika färger som röda, gula och vita. Förutom lite gödning, så kräver inte mangold särskilt mycket pyssel. Tips: Efter en lätt förvällning är bladen supergoda att steka i olivolja tillsammans med vitlök och vita bönor eller bondbönor. Salta och peppra. Sedan är det bara att blanda grönsakerna med pasta, lite parmesan och parmaskinka (om man gillar kött). Gott!

Rädisor växer snabbt och lätt, exempelvis i en balkonglåda. Fortsätt gärna att så fler under sommaren, för att slippa ett tomt förråd. Men för att rädisorna ska smaka friskt och krispigt är det viktigt att hålla jorden fuktig och gärna plocka rädisorna innan de blivit för stora.

Rödbetor fungerar toppen att så i stora hinkar eller korgar. Rödbetor tillhör samma familj som mangold. Så förutom rötterna har de också goda blad att tillaga - framför allt när de inte är alltför kraftiga.

Morötter är också lätta att så i krukor eller hinkar. För att få raka fina morötter är det bra om de planteras i porös, gärna lite sandig jord, som är lättforcerad. Här kan du läsa lite mer om krukodling av morötter: http://www.examiner.com/article/growing-carrots-buckets-is-efficient-and-fun.

En Potatis i en hink, ger många goda potatisar på middagbordet. Lite råd om hur du odlar potatis i hink skrev jag här: http://sophiestradgard.blogspot.se/2013/04/odla-potatis-pa-balkongen.html.

Mynta kan du antingen så eller köpa färdig. Själv köpte jag en mynta i mataffären, som jag planterade om i en större kruka. Den har nu växt så mycket att jag delat den. När risken för nattfrost är över (ungefår i juni här i Stockholmsområdet) får plantorna flytta ut. Mynta är väldigt gott att ha i lemonad. Jag brukar ta en knippe som jag mosar lätt i en kanna. Sedan häller jag på saften från en lime eller citron, plus två-tre matskedar socker och cirka en liter kallt vatten.

Persilja tål frost, så den kan du sätta ut redan nu. Soligt till lätt skugga och näringsrik jord passar persiljan bra.

Citronmeliss är lätt att odla och perenn. Själv har jag den framför allt i thaimat, men annars kan man brygga te på bladen eller krydda kött och fisk.

Basilika vill ha mycket sol och vatten. Men annars är basilikan lätt, eftersom den visar direkt hur den mår - saknas vatten slokar bladen, men så fort plantan fått vätska reser de sig igen. En bra kombination är att odla basilika tillsammans med tomater. Förra året frösådde jag basilika och planterade ut i en balkonglåda så fort risken för frost var över. När det var dags att åka till landet, frös jag in några stjälkar och gjorde pesto på resten. (Torkad basilika har inte så mycket smak.)

Jordgubbar och smultron kräver minimal skötsel och kan både hänga i amplar och sättas i krukor. Dessutom klarar de frostnätter i maj.

Fler tips på växter som fungerar bra att odla på balkongen finns i den här artikeln: http://www.alltomtradgard.se/artiklar/odla-i-kokslandet/koksvaxter-pa-balkongen

2 kommentarer:

  1. Å, prima tips! Jag har lite salladsfrön hemma som jag nu blev peppad att plantera.
    /Sara

    SvaraRadera
  2. Härligt Sara! Kul att man kan inspirera :)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...