28 maj 2013

Ett hav av jätteverbena och rosenskära

Flicköga i krukor placerade i en rabatt
Krukor med flicköga som placerades ut, men aldrig kom i jorden.
Tanken var att en samling lysande gula flicköga, skulle avsluta den långa rabatten vid vår entré. Och jätteverbenor skulle blomma som prickiga skyar över en plantering på andra sidan huset. Men idag, när växterna skulle planteras, började jag fundera. Det kanske inte var den bästa lösningen ändå...

Krukorna med flicköga fyllde inte upp platsen ordentligt. Och den andra planteringen var redan väldigt lila - behövdes det verkligen fler blommor i samma färg? Där växer lavendel i framkant och anisisop i fonden. De gula och rosa rudbeckior som står i mitten, blommar först sent på sommaren. Visst kan det vara harmoniskt när blommor går ton i ton. Men i det här fallet också lite tråkigt. Därför började jag leta på nätet efter bra blomkombinationer, och hittade otroligt fina bilder på "hav" av rosenskäror och jätteverbenor (tyvärr hittade jag ingen bild med direktlänk). Så då fick det bli en sådan rabatt vid entrésidan istället.

Och de små flickögona tänkte jag flytta till andra sidan. Då ger de en fin kontrast till alla lila blommor. Och de gula elementen, som finns i rudbeckian, förstärks och förlängs i tid.
Jätteverbena i torra löv
Jorden där jätteverbenorna och rosenskärorna skulle planteras, var lertung. Därför fyllde jag på med gamla löv, lite kogödsel och planteringsjord för att öka mullhalten och göra jorden mer porös.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...