6 maj 2013

Balkansippan - söt vårblomma som ratas av rådjur

Blommande balkansippor

I entrérabatten och vid vår garageuppfart har jag satt balkansippor (Anemone blanda). De små blommorna påminner en aning om vitsippor. Men färgmässigt kan de gå från vitt, till rosa och blått.

Även om balkansippan inte tar för sig i starka färger eller kraftigt växtsätt, så har den ändå en  tydlig personlighet - i all sin enkelhet. När det är sol öppnar den sina blomblad. Och när det är molnigt så sluter sig blomman igen.

Balkansippor är en rådjurssäker perenn som tillhör familjen ranunkelväxter. Och precis som vitsippor sprider sig balkansippor med rhizomer. Rhizomer är underjordiska stammar där det samlas näring som sipporna utnyttjar under vintern och vid torka. Om du vill dela balkansippor så väntar du tills bladen vissnat helt och gräver sen upp rhizomerna. Torka jordstammarna i ett dygn innan du delar sippan. Därefter är det bara att plantera. Gärna med lite lövmull eller kompost.

Balkansippa kan planteras i både full sol och halvskugga, exempelvis i en häck eller gräsmatta. Men ska den stå i rabatten är det bra att sätta den långt fram så att den syns. Då harmonierar blomman fint i färg med exempelvis hyacint, pärlhyacint och scilla.

stängda balkansippor
Balkansippor en molnig dag

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...