28 april 2013

Vitlöksodling på senhösten, eller på våren i kruka

Vitlöksskott i jord

Vitlöken har tittat upp! Sent i höstas tryckte jag ner några klyftor i trädgården (i november efter första snön har jag för mig). Eftersom jag inte sått vitlök tidigare, tyckte jag att det var roligt att testa var den skulle ta sig bäst. Jag stack därför ner klyftor på tre olika ställen. Dels i trädgårdslandet, där den aningen leriga jorden blandats upp med kompost och gödsel. Och det är någon timmes skugga mitt på dagen. Dels framför uteplatsen, där det är lite växttrångt, men lä och massor av sol. Jorden består av en blandning av mull och lerjord. Till sist planterade jag också några klyftor i en pallkrage i sydvästläge. Den var fylld med köpejord, plus lite kompost och jord från trädgårdslandet. Än så länge är det jämnt skägg mellan odlingarna, men det ska bli spännande att se hur de utvecklar sig.

Vårodla vitlök

För den som är sugen på att plantera vitlök nu på våren, så går det också bra. Men då är det blasten som skördas, inte själva löken. Vitlök behöver nämligen 30 dygn under 10 C° för att utveckla klyftor. Riktig sättlök ger säkrare skörd och mindre risk för sjukdomar. Men vanlig matbutikslök fungerar ofta bra det med.

Börja med att försiktigt plocka isär löken. Sätt klyftorna cirka fem centimeter ner i porös jord i soligt läge. Spetsen ska vara uppåt. Och har toppen blivit lite grön är det bara bra. Då finns det ordentlig växtkraft i klyftan. Runt 15 centimeter mellan klyftorna är lagom. Eller två vitlöksklyftor i en normalstor kruka, om du ska odla på balkongen eller inomhus. Sen är det bara att vattna och vänta tills det börjar gro.

Engelska trädgårdsmästaren Alys Fowler har bra råd för alla som är sugna på vitlöksodling: http://www.guardian.co.uk/lifeandstyle/2012/nov/09/alys-fowler-garlic

7 kommentarer:

 1. Hoppas skörden blev bra och kul med en vitlöksodlare till.
  "Vitlök behöver nämligen 30 dygn under 10 C° för att utveckla klyftor" undrar jag lite över vart du fått den informationen.
  Läs gärna mer på min blogg www.postannelund.chilipeppar.com

  SvaraRadera
 2. Hejsan David!

  Skörden blev fin, även om jag odlade i en lite mindre skala i år för att testa. Men det var en kul grönsak att odla själv, så det blir en ny omgång i höst.

  Informationen fick jag från engelska trädgårdsmästaren Alys Fowler, som hade ett inslag om vitlökodling här: http://www.youtube.com/watch?v=qaeEiN_t954.

  Ska absolut kolla mer på din blogg. Såg att du också skrivit en del om bondbönor. Har du kanske något tips på hur man slipper svarta baljor?

  Hälsningar Sophie

  SvaraRadera
 3. Ok, ska kolla in länken. Det går nämligen att vårså vitlök för skörd av lök. Vitlökstyp 2 även kallad "silverskins" lämpar sig bra för vårsådd. Vanlig sort i handeln är "cledor". Vissa vitlökstyper blir än bättre med en rejäl vinter medan vitlökssorter från varmare klimat blir vilsna på nordligare breddgrader.

  Svarta baljor har jag inget tips mot utan har alltid fått sådana, det är ett steg i mognadsprocessen.
  Om de svartnar för tidigt kan det vara fläcksjukan som härjar.

  SvaraRadera
 4. Intressant och bra info!

  Såg också att Åke Truedsson skrivit om tidig vårsådd i "Odla dina egna grönsaker". Skillnaden enligt honom var att skörden blev mindre och senare. Hur som helst är det ju fördel om man har många möjligheter till sådd.

  När det gäller bönorna var även bladen påverkade, så det kan nog ha varit fläcksjuka eller liknande. Det enda rådet jag hittade var att så glest för att skapa mycket luft runt plantorna. Min lösning blev därför att klippa bort sjuka delar, så blev det lite mer luft på det sättet. Och som tur var fanns det en del friska skott kvar.

  Hej, hej!
  /Sophie

  SvaraRadera
 5. Om du inte köpt hans vitlökshäfte så tycker jag du skall göra det. Gå in på hans hemsida http://www.tomatklubben.se/garlic.html och beställ.
  Under bra förutsättningar blir vårsådd silverskin identiskt stora som höstsådd. Sätter man dem tidigt, tex i mars, så har jag fått jämförbart resultat. Fördelen med silverskins är att de har bäst hållbarhet,går att lagra över 1 år men dess nackdel är att de har många små och svårskalade klyftor.

  SvaraRadera
 6. Gissar att om man sätter dem i mars, så kommer man ju komma upp i cirka 30 dygn under tio grader på de flesta ställen i Sverige. Så det ena behöver inte utesluta det andra tänker jag. Och temperaturen verkar ändå fungera lite som vitlökarnas mat- och sovklocka.

  Men sedan är det ju klart att olika sorter kräver olika förutsättningar. Och det går ju ofta att hjälpa växterna en aning genom att ex ge dem mer kyla eller värme när det behövs (med täckodling mm).

  Lycka till med planeringen av de nya lökarna hur som helst!

  Hälsningar Sophie

  SvaraRadera
 7. Precis, oftast samverkar och förtydligar information varandra.
  Tackar så mycket och hoppas på god höst!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...