15 april 2013

Tre alternativ till pallkragar

Blommande fält

Pallkragar säljer som smör i solsken. Och det är inte så konstigt då de värms upp snabbt, ramar in växterna prydligt och går att hålla ganska ogräsfria. Men det finns alternativ till lådorna. Här är tre som kan vara värda att prova.


Lasagneodling

Tanken med lasagneodling är att bygga upp ett så tjock lager ovanpå ogräset, att det kvävs och dör. Helt utan att gräva. Första året passar platsen bra för zucchini och andra stora bladväxter som klarar lite ruffare förhållanden. År två kommer jorden att vara ordentligt uppluckrad och passa för all odling.

Så här gör du:

1. Börja med ett lager tjock kartong.

2. Häll på cirka en decimeter halvruttna fjolårslöv.

3. Fortsätt med ett nytt lager kartong.

4. Fyll på med näring i form av exempelvis hästgödsel och gräsklipp.

5. Lägg på ett sista lager kartong.

7. Toppa med vanlig jord.

8. Vattna om du vill att kartongen ska mjukna fort, annars kan du låta lasagneodlingen stå ett tag, så mjuknar kartongen av sig själv. Sen är det bara att göra hål där du vill sätta dina växter, plantera och vattna.

Se videon där Alys Fowler beskriver hur hon har byggt upp sin lasagneodling: http://www.youtube.com/watch?v=JoOzBiPhYCc


Rabatter (nästan) utan att gräva

I "Trädgårdshandbok för lata" finns en beskrivning på hur man skapa nya rabatter med minimal grävinsats.

Så här gör du:

1. Välj plats för rabatten och markera ytan med vattenslang eller käppar. Gräsmattan är ett bra underlag, eftersom den är plan, näringsrik och lätt att göra hål i.

2. Gräv bort grässvålen i en decimeterbred kant runt den tänkta rabatten. Kanten hindrar gräset från att krypa in i rabatten.

3. Gräv hål för de buskar och perenner som ska stå i planteringen.

4. Låt tidningar ligga i blöt tills de är genomvåta.

5. Lägg tidningarna uppslagna över gräset. Låt sidorna gå ut över den decimeterbreda kanten och vik ner tidningarna i hålen. Platta till tidningarna för att få bort veck som kan släppa in ljus. Ljuset gör att gräset växer upp i rabatten.

6. Plantera dina växter. De ska stå någon centimeter högre än normalt.

7. Täck hela rabattytan med minst 15 centimeter planteringsjord. Med tiden kommer jorden att sjunka och höjdskillnaden att minska. I kanterna kan man sedan lägga barkmull för att kunna köra nära med gräsklipparen.

8. Så ettåringar, exempelvis buskkrasse, i mellanrummen för att täcka jorden.

9. Vattna ordentligt och håll jorden fuktig hela första säsongen.


Djupsängar

I "Odla dina egna grönsaker" beskriver Åke Truedsson hur man gör en djupsäng, det vill säga en väldränerad odlingsbädd som är upphöjd och vattenhållande. Djupsängar fungerar bra för alla typer av odling.

Så här gör du:

1. Ta ut en yta som är 1,5 meter och cirka 5-15 meter lång. Platsen ska inte innehålla flerårigt rotogräs som tistlar eller fräken.

2. Lägg på 10 centimeter stallgödsel och lika mycket humusbildande material (gamla löv, gräsklipp, hö, kompost, eller liknande).

3. Häll gärna på näring i form av stenmjöl, benmjöl, vedaska och gipspulver. Om jorden är sur är det bra att kalka med exempelvis dolomit- eller kalkstensmjöl.

4. Gräv ett dike rakt över odlingsbädden. Sedan lassar du upp jorden som du gräver upp till ena änden av bädden.

5. Om du gör odlingsbädden ovanpå en gräsmatta vänder du på den i botten av diket.

6. Blanda jorden med materialet du lagt på bädden och använd en kratta för att jämna till en fin "bänk". Med foten kan du trycka till kanterna så att de blir sluttande.

7. Gräv diket framåt längs med bänken, tills du är klar med hela djupsängen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...