6 april 2013

Rolig odling för barn

En flicka plockar hallon med sin pappa

Mitt eget intresse för odling började redan som liten. Mycket tack vare mina föräldrar. De gav mig och min bror varsin plätt i trädgårdslandet där vi fick odla vad vi ville. Och inga jordärtskockor slår ju dem man själv varit med att plantera och ta hand om. Just ett eget trädgårdsland är ju toppen för att ta till vara barns nyfikenhet och kreativitet. Men det finns fler roliga saker man kan göra. Här kommer några tips för både inne och ute.

Snabbt grönt inomhus
Barn har inte alltid så bra tålamod. Då kan det vara kul att så något som ger snabbt resultat. Både krasse och gula ärtor (torra, gula soppärtor) kommer upp på bara några dagar och är busenkla att så. Lägg bara fröna/ärtorna på lite blöt bomull, håll bomullen fuktig och börja skörda när skotten är några centimeter.

Magiska platser
Det går att göra mycket för att trädgården ska kännas mer spännande. På Nyckelvikens herrgård utanför Stockholm har de till exempel en smal pilgång som leder fram till ett dolt rum. Trampstenar som slingrar fram kan vara roliga att följa. Och gräver man ner en balja kan den bli en önskebrunn eller ett litet hav. För "Allt om trädgård" berättade Doreen Månsson förra året att hon låtit barnen så solrosor precis var de ville. Och resultatet blev att det växte upp blommor på alla möjliga oväntade ställen.

Goda grönsaker
Låt barnen få ett eget trädgårdsland. Rädisor, rödbetor, jordärtskockor och potatis är alla exempel på grönsaker som är lättodlade och som många barn gillar. Tomater går ju bra att köpa färdiga i kruka och sedan kan barnen plocka frukterna så fort suget kommer på.

Smaskiga bär
En pallkrage full med jordgubbar eller smultron är härligt och lättskött. Vinbär och hallon kräver inte heller så mycket pyssel. Dessutom är de roliga att plocka eftersom en bunke snabbt fylls upp med bär.

Snälla blommor
Ringblommor, Solrosor, penséer och indiankrasse är färgglada och lätta att odla. Dessutom går de ju att äta.

Doft och känsla
Att utforska olika texturer och vad som händer när man tar på vissa växter kan vara spännande. Lavendel, mynta, chokladblomma och doftpelargon avger alla doft vid beröring. Och känslan av mjuka lammöron är en intressant kontrast mot ett stickigt gräs.

Minisafari
Många barn gillar att utforska djurlivet i trädgården. Så sätt upp fågelholkar och plantera växter som fjärilar gillar. Några exempel på det senare är lavendel, kantnepeta, luktärt, luktpion, röd rudbeckia och kryddväxter. Buskar som buddleja (fjärilsbuske), syren, jasmin, hassel och hagtorn är också fjärilsfavoriter.

Pyssel och lek
Låt barnen välja färger och måla sina egna krukor, pallkragar, växtskyltar och växtstöd. Med färg, eller mindre beständiga gatukritor, kan trampstenar och plattor göras om till hopphagar eller spel. Och ett eget kit med vattenkanna, spade och kratta gör pysslet i trädgården roligare.

På Pinterest har jag samlat inspirationsbilder på ämnet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...