19 april 2013

Odla potatis på balkongen

Potatisar som förgror

I en av tv:s morgonsoffor förra året tipsade Victoria Skoglund, ansvarig för Zetas  handelsträdgård, om potatissorten Timo. Den skulle vara både tidig och god. Och efter att ha odlat den på vår uteplats i somras, kunde jag konstatera att Victoria hade helt rätt. Det var en riktigt smakrik potatis med fin konsistens. Anledningen till att jag hade potatisen på uteplatsen, var att den ligger en halv trappa upp och på det sättet slapp jag hungriga rådjur. Dessutom var det smidigt att odla i stora korgar, precis utanför köket.

Så här balkongodlar du potatis

Om du har orken kan du börja med att förgro potatisen svalt och ljus (det får gärna vara runt 15 grader). Knölarna brukar då må bra av att ligga i en äggkartong. Efter cirka tre till fyra veckor växer små groddarna ut. Och när björken står i knopp och du kan sitta med rumpan bar mot jorden, utan att frysa, är det lagom att plantera ut potatisen. Den som vill plantera i trädgårdslandet kan göra det, men själv kör jag alltså balkong-/uteplatsodling.

Då klär jag insidan av några korgar (cirka 60 centimeters i diameter) med svarta sopsäckar. För att vattnet ska rinna undan, men inte för fort, gör jag avrinningshål cirka fem/tio centimeter upp från botten. Det går självklart lika bra att odla i plasthinkar eller liknande. Men håll dig till svart. För potatis som ser solens ljus blir grön, och grön potatis är giftig.

I botten av korgarna slänger jag ner lite dräneringsmaterial som krukskärvor, grov småsten och lecakulor (det som finns hemma). Sen häller jag på tio centimeter jord. Potatisar gillar att ligga i lucker, väldränerad och helst sur jord. När jag sedan lägger ner potatisarna - två per kruka, vilket motsvarar en per hink - gör jag det försiktig för att inte skada groddarna. Den sidan som har flest groddar ska vara uppåt. Sen är det bara att hälla på fem till tio centimeter jord på toppen och vattna lite.

När plantan är runt en decimeter, fyller jag på med mer jord. Och allt eftersom blasten blir högre fortsätter jag att fylla krukan. På det sättet växer det ut fler knölar från stammen. Sen är det bra att vattna då och då och kanske slänga på lite gräs för att hålla fukten och ge näring. En vecka efter blomning är det dags att skörda.

I Victoria Skoglunds blogg "En trädgårdsmästares väg" finns fler goda råd och fin inspiration: http://blog.leila.se/victoriaskoglund

2 kommentarer:

  1. Härligt, om man glömmer att förgro i tid kan man lägga potatisarna halvägs täckta med lätt fuktad jord så sätter de rötter och börjar gro inomhus. De är därmed större när de då sätts ut.

    SvaraRadera
  2. Tack för bra tips! Det är ju inte alltid man har tålamodet att förgro heller.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...