13 april 2013

Mer njutning och mindre perfektionism

Sanna Töringe håller föredrag

Ängar med kejsarkronor, midsommarblomster i tusental och lite kirskål i hörnen - det var några av bilderna Sanna Töringe visade upp under sitt föredrag "Paradiset: Underbart, enkelt och lite lagom slarvigt i trädgården". Och precis som namnet antyder var Sannas 30 minuter på Nordiska Trädgårdar skönt befriade från hårda påbud och stelfixade trädgårdsprojekt. Här kommer några av hennes råd för hur man kan skapa vackra och njutbara trädgårdsmiljöer.

En skyddad plats där man kan vara (sig) själv, det är en bra grund för en trivsam trädgård. Däremot är det inte så noga med välklippta häckar och nolltolerans mot ogräs. Låt det vara lite vilt. Då trivs dessutom djuren bättre. Skulle pressen från grannarnas välordnade täppor kännas för hård, kan man ju alltid ha en prydlig häck utåt och låta växterna sticka iväg lite som de vill innanför.

Sen är det ju vackert med kontraster. En stram buxbomhäck mot en vild äng skapar dynamik och förstärker varandra. Och även i en rätt vild trädgård kan man jobba med siktlinjer, exempelvis i form av klippta gångar, och spänningen mellan ljus och mörker.

Idag är det många som pratar om latmansträdgårdar. Och visst kan man plantera marktäckare och buskar som nästan sköter sig själva. Men det finns inte helt arbetsfria trädgårdar. Å andra sidan är det just i arbetet - när man står där och gräver - som kärleken till trädgården kommer. Ett tips för att slippa stressen över allt som borde göras, är att ställa i ordning en sittplats där inte alla projekten syns. Där kan man slå sig ner för en paus i lugn och ro.

Ordna så att det finns många platser att sitta på i trädgården - en för morgonkaffet, en som passar lagom till lunch och en som har kvällssol. Och kanske någon till. På det sättet ser man hela sin trädgård. Men tänk på att ha skydd i ryggen, exempelvis i form av en häck eller ett plank. Då blir det mindre drag och mer harmoniskt. Fundera även på utsikten - vad ser du när du blickar ut?

Sista rådet var att satsa på plantor som trivs bra i området och som sprider sig villigt. Det går ju att göra en otroligt vacker trädgård med bara tio plantsorter. Särskilt om de får breda ut sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...