3 april 2013

Kronärtskockor och fler såtips

Omskolad kronärtskocka

Kronärtskockorna började växa ur sina krukor, så i kväll fick de ny, frisk jord och större krukor. När jag läste i Allt om trädgård (nr 1 januari 2012) om Kronärtskocksodling, såg jag att fröna gärna får stå i 15 ° C. Jag hade det runt 20°C, men de verkar må bra ändå. Nu efter omskolningen ska de dock få det lite svalare.

Några fler såtips

  • För att undvika att fröna åker runt i sina krukor efter sådd, är det bra att vattna med blomspruta eller något som har en mjuk stril (exempelvis en petflaska med några utspikade hål i locket).
  • Olika krukmaterial har olika för- och nackdelar. Plastkrukor behåller fukten bra, medan papperskrukor eller toarullar torkar ut snabbt. På plussidan för papper finns möjligheten att plantera ut krukorna direkt i landet eller rabatten. Även terracottakrukor torkar ut snabbt eftersom leran suger upp vätskan i jorden. Men de har ju sin charm. Och när det gäller fullvuxna växter så mår de ofta bra av torra perioder. Då växer rötterna för att söka vätska. På så sätt skapas ett kraftigt rotsystem.
  • Använd inte gammal jord. Även om såjord ska vara näringsfattig, så blir kvaliteten på jorden sämre när den används. Det gör att fröna utvecklas dåligt.

    Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...