23 april 2013

Full fart på växterna - några gödselråd

Morötter

Grundgödsla

När jorden reder sig är det läge att grundgödsla (det går att gödsla sent på hösten också, men själv föredrar jag att lägga på gödseln när jorden suger upp näringen ordentligt, och växterna är på gång att vakna). Gödseln ska myllas ner lätt i jorden några dagar innan plantering och sådd. För att få en långverkande effekt över hela odlingssäsongen, passar stallgödsel som ko- och hästbajs bra. Det är viktigt att gödseln är välbrunnen. Så antingen köper du färdigkomposterad gödsel, eller använder färskt dynga som får förmultna ett tag. Ett sätt är då att lägga löv eller halm underst, sedan hälla på bajset och därefter toppa med mer löv eller halm. Komposten fungerar också bra som underlag. Ovanpå lägger du även här löv eller halm.

När det gäller perenner, buskar eller liknande, kan du lägga lite fjolårslöv eller prennklipp över rötterna. Häll sedan på stallgödsel och låt maskarna göra resten av jobbet.

Hönsgödsel innehåller mycket kväve och kan vara bra för att få igång tillväxt. En näve hönsgödsel blandas med cirka 25 liter kompost, eller köpt planteringsjord. Sedan lägger du ett två decimeter tjockt lager under växterna.

Grönsaker har olika näringsbehov

Pumpa, kål, squash, purjolök och gurka behöver mycket gödsel. Medan morötter, rödbetor och sallad kräver måttlig näring. Potatis, majs, jordärtskocka samt persilja klarar sig däremot med ganska lite gödsel. Får morötter och potatis för mycket kväve, blir dessutom blasten stor, men rötterna små och lite träiga. Ärtor och bönor däremot, fixerar luftens kväve. Och genom sina kvävesamlande bakterier på rötterna, tillför de näring till jorden. Så låt dessa växter stå kvar över vintern och på våren gräver du ner resterna. På så sätt får jorden både näring och mull.

Hur mycket gödsel som behövs beror alltså lite på vad du ska odla och vad du har för jord. Men cirka fem liter stallgödsel per kvadratmeter är ett riktmärke för måttlig gödsling. Kompostjord tillför i sig inte särskilt mycket näring, men är otroligt bra för att förbättra jordens struktur. En kökskompost innehåller mycket kväve och har därför viss gödslande effekt. Köpt jord är till stor del uppbygd av torv. I princip kan man säga att billig jord innehåller mycket torv som brutits högt i torvlagret. Ju dyrare jorden är, desto djupare nerifrån kommer den. Och desto mer näringsrik och bättre är den.

Ett bra upplägg för pallkragar

Ska du odla i pallkragar kan det vara bra att fylla dem med fyra femtedelar köpt planteringsjord och resten stallgösel. Bönor och perenna kryddörter behöver dock bara halva mängden gödsel. Släng också i några hinkar kompost eller vanlig trädgårdsjord för att få en bra jordstruktur.

Flytande näring under sommaren

Under sommaren är det bra att fylla på trädgårdsland och planteringar med flytande gödsel, som verkar snabbt. Gödsla dock inte för sent på säsongen. Runt mitten av juli är det bra att sluta med kvävegödslingen (runt midsommar i norrland) för att växterna ska hinna förbereda sig inför vintern. Däremot kan man fylla på med höstgödsel - vilken innehåller kalium och fosfor - i mitten av augusti (början av augusti i norrland).

Hönsgödsel fungerar bra i flytande form. Släng några nävar i en hink med vatten. Låt det hela stå över natten och häll sedan på mer vatten tills blandningen ser ut som te. Vattna på jorden och bredvid plantorna.

Nässelvatten gör du genom att fylla en hink med nässlor. Sen häller du på vatten tills nässlorna är täckta. Sätt på ett lock och låt stå i cirka en vecka. Blanda ut en del nässelvatten med tio delar vanligt vatten. Det luktar inget vidare, men är mumma för växterna.

Guldvatten, eller på ren svenska kiss, är fyllt med näringsrikt kväve. Plus att rådjur inte gillar lukten av urin. Blanda en del kiss med tio delar vatten så har du den gyllene vätskan. En liter guldvatten per kvadratmeter och gång är lagom.

Gräsklipp är bra att lägga på grönsaksland och rabatter. Det innehåller mycket kväve, håller kvar fukten och hindrar ogräs från att komma upp. Ett täcke på cirka en centimeter brukar räcka. Om sniglar invaderar gräsbädden, kan du mylla ner gräset i jorden.

Några fler tips

En lång lista över olika typer av gödsel och vad de passar till finns bland annat på In My Garden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...