7 april 2013

Bra tid att klippa lavendeln

Avklippta lavendelkvistar
I april, fram till början av maj är bästa tiden att klippa lavendel. Så idag passade jag på att skära ner buskarna. Om man låter dem stå oklippta blir de med tiden glesa och risiga. Men gör man en ordentlig nedskärning vartannat år och formklipper dem lite lätt däremellan, håller sig plantorna täta och fina. Efter nedklippningen mår lavendeln bra av lite kogödsel.

Lavendelsticklingar

Från klippet brukar jag plocka ut grenar för att göra sticklingar. Då rycker jag loss en kvist på cirka 5-10 cm från en större gren. Längst ner på kvisten blir det en liten klack. (Klacken är viktig för tillväxten, därför ska man inte använda sekatör.) Därefter plockar jag bort nedre halvans blad och plantera i fuktig såjord. Oftast växer sticklingar bäst om de placeras nära krukkanten. Om man vill vara lite försiktig kan man sätta en plastpåse över och låta sticklingarna växa till inomhus. Själv har jag satt kvistarna i skyddat läge utomhus och det har fungerat bra. Under tidig höst har jag planterat ut sticklingarna och som skydd mot vintern har de fått ett litet lövtäcke.

4 kommentarer:

 1. Hej!
  Jag har en risig lavendelbuske runt äppelträdet, hur ska jag klippa ner den? Helt eller bara topparna?

  SvaraRadera
 2. Hejsan!

  Om plantan stått ett tag och du känner dig lite osäker på om den klarar att klippas ner helt, så kan du gå lite mjukare fram i år och klippa ner den till en tredjedel och forma till den så att den blir fint rundad. Sedan lägger du på gödsel för att få igång tillväxten. Nästa år ser du hur busken vuxit och så kan du välja om du vill göra en ordentlig beskärning då eller vänta ett år till.

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Jag grävde upp hela min lavendelhäck igår, rensade den från ogräs och planterade den på nytt i ny jord med täckbark ovanpå. Min fråga är om jag ska klippa ner den nu eller låta den vara?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan!

   Det kan vara bra att beskära lavendeln för att plantorna ska etablera sig ordentligt igen. Då fokuserar de på att utveckla rotsystemet, istället för delarna ovan jord. Dessutom blir ju buskarna finare och tätare. Vissa tycker att det räcker om plantorna får växa i kalkhaltig, lite sandblandad jord, men själv brukar jag som sagt slänga på lite kogödsel efter beskärningen.

   Vad gäller täckbark så har jag inte testat att lägga det över lavendel. Men tänk på att barken kan göra jorden aningen surare när den bryts ner. Vill du vara på säkra sidan kan du alltid kalka.

   Hur som helst låter det som att du gjort ett gediget jobb och din häck kommer nog att bli superfin!

   Stort lycka till!

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...