27 april 2013

Barnvänliga penséer, magiska julrosor och massor av ris

Lillavita och purpurfärgade penséer

Vi har en krukplanterad buske på uteplatsen. Jorden och lecakulorna i krukan har en nästan magnetisk dragningskraft på vår ettåring. Han älskar att krafsa runt och slänga ut det han kommer åt. Däremot har han inte varit så intresserad av att rycka i själva busken. Därför tänkte jag att det skulle vara en bra idé att plantera massor av penséer under busken. Penséer tål kyla, går att äta (om den andan skulle falla på hos sonen) och jorden skulle inte synas under alla fina blommor.

Så imorse gick jag och handlade ett gäng penséer i purpur och lila. När de väl var på plats och lyste fint i solen, promenerade vår lilla kille dit direkt, och började dra av blombladen. (Jag uppskattar ändå hans intresse för växter och jord. Det bådar på sitt sätt gott.)

Rosa julros i kruka

Hos blomsterhandlaren såg jag också en ståtlig julros som jag inte kunde låta bli att köpa. Den glädje blommorna ger när de tittar fram mitt i smällkalla vintern är ju svårslagen (julrosor är dock farliga att äta, så små barn ska man ha koll på i dess närhet). Enligt gammal skrock jagar julrosen dessutom bort onda andar och sjukdom om man har den vid entrén. Så där står den nu. I alla fall ett tag, tills den får komma ner i jorden.

Rabatt med nedklippta ölandstokar

Äntligen är ölandstoken färdigbeskuren! I veckan har jag haft kvällspass för att hinna klippa häcken innan lövsprickning, och idag tog jag de sista buskarna som gick att beskära. Några tokar hade redan hunnit få löv, så de får jag klippa senare. Nu kommer nästa jobb; att åka till tippen med allt ris. Under vår uteplats ligger säkert 40 kubikmeter med grenar. Phu!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...