1 april 2013

April - dags att så tomater

Försådd av tomaten Garderner's Delight


Tidigare har jag avstått från att odla tomater. De har känts så känsliga. Istället har jag satsat på mer robusta grödor som nästan garanterat en bra skörd. Men i år tänkte jag prova. Och för att lyckas har jag samlat på mig lite råd från olika tomatproffs.

Åke Truedsson, ordförande i Riksförbundet Svensk Trädgård, har inte bara skrivit böcker om odling (bland annat "Odla tomater"), han har dessutom en tomatklubb med 2 500 medlemmar. I "Odla dina egna grönsaker", skriver han att bästa tiden att så tomater är 1-10 april. Så då fick det bli tomatsådd idag. Jag sådde fröna på 0,5 cm djup och gick annars till väga på samma sätt som tidigare försådder jag beskrivit. Truedsson rekommenderar att fröna får gro mycket ljust, gärna under lysrör och helst i 23° C. Lysrören får vara för min del. Jag hoppas på solen kraft och att nybörjarplantan Gardener's Delight är tillräckligt tuff för att växa bra ändå.

Fler bra råd som jag tänkte utgå från, hittade jag i den här artikel från The Guardian: http://www.guardian.co.uk/lifeandstyle/gardening-blog/2010/may/18/growing-tomatoes-tips.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...