28 mars 2013

Försådd-råd och flygande tefat

Krukor med förkultiverade blomman för dagen

Nu har blomman för dagen (av sorten Flying Saucer) jag sådde 5 mars skolats om. Egentligen trodde jag inte att det skulle bli några blommor, eftersom både jag själv och vår son råkade välta ut flera såkrukor. Men det vara tuffa små plantor som glatt växte upp, trots att jag inte sandpapprat fröna och trots att de bara sopats upp från golvet och slängts ner på måfå i byttorna. Ett dygns blötläggning innan sådd hade de dock fått.

Lite tips när det gäller förodling

  • Det mesta som har hål i botten och locket fungerar bra till sådd. Genomskinliga vindruvslådor är till exempel perfekta att använda. Eller plastkrukor som täcks med gladpack alternativ en plastpåse där några vädringshål klipps ut.
  • Gamla såkärl måste rengöras noga för att undvika att eventuella växtsjukdomar hänger kvar.
  • Förodla i så-/kaktusjord och utgå från sådjupet som står på fröpåsen.
  • Ibland rekommenderas att exempelvis ljusgroende frön ska täckas av perlit, eftersom det släpper genom ljus och bevarar fukten i jorden. Jag har struntat i detta och hällt på tunt med jord istället. Och det har fungerat bra.
  • Fröna gror lättast om de ställs i ett varmt fönster och jorden hålls jämt fuktig. 
  • När de första riktiga bladen växt fram är det läge att plantera om till vanlig jord med näring. Var rädd om stjälken när du ska lyfta upp plantan. Det bästa är att försiktigt lirka ner något smalt, typ en blyertspenna, och lyfta i bladen (ett nytt blad växer ju lätt ut, men inte en ny stjälk).
  • För att växten ska bli robust är det bra att plantera om den djupt. Jord upp till första bladparet brukar vara lagom. Det är också bra om plantan får stå ljust och svalt (cirka 18 grader). Förutsatt att det inte står något annat på påsen förstås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...