27 mars 2013

Lånade tips för en lättskött trädgård

Bolltistlar
På mässan Rum & Trädgård, som ägde rum i början av mars, föreläste trädgårdsmästaren och konstnären Linda Schilén. Ämnet var "Genvägar till en vacker trädgård". Och vem vill inte ha en härlig trädgård som dessutom är lättskött? Så här kommer en liten sammanfattning av hennes tips:

  • Sök inspiration i parker. Där är växterna ofta är både vackra och tåliga. Helst ska de dessutom vara billiga att köpa in. 
  • I offentliga planteringar jobbar de vanligtvis med stora, enhetliga färgytor, vilket ger ett harmoniskt intryck. För att skapa dynamik kan man blanda in någon enstaka kontrastfärgad (från motsatt del av färgcirkeln) växt. Exempel på kontrastfärger är lila mot gult, blått mot orange och rött mot grönt.
  • Låt perenner stå kvar över vintern. På våren klipps de ner till någon centimeter ovan mark. Det avklippta riset läggs över rabatten och ger då mull till jorden. Med lite barkmull och kogödsel på toppen ser det trevligare ut och växterna får välbehövlig näring.
  • Satsa på få rabatter i strategiska lägen - vid entrén exempelvis. Har man många planteringar kan det vara värt att täcka över någon och fylla upp med tåliga prydnadsbuskar istället, exempelvis fjärilsbuddlejor.
  • Långblommande nävan "Rozanne", kantnepeta och anisisop är alla exempel på perenner som nästan sköter sig själva.
  • En friväxande häck behöver inte beskäras varje år. Men tänk på att den blir lika bred som hög.
  • Klätterväxter som växer mot stöd kan användas som smala häckar. En enda vildvinsplanta täcker upp till tio meter. Det blir både ekonomiskt och vackert - framför allt på hösten när vildvinet sprakar i röda nyanser.

Fler genvägar till en lättskött trädgård finns på Lindas blogg Uterummet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...